Taekwondo

TaeTae:    Noga (noge in poskočne tehnike ter kombinacije)

Kwon Kwon:  Pest (udarci in blokade z roko)

DoDo:      Pot (duhovna pot taekwondoista)

Osnovna verzija:

TKD (taekwondo) je južnokorejska borilna veščina, ki vsebuje pot od noge do pesti na roki.

Dva najpomembnejša dela taekwondoja sta forme in borbe. Nadalje lahko taekwondo razdelimo na tri dele: osnovna šola, samoobramba in razbijanje. Pri vadbi taekwondoja se trenira in izboljšuje motorika, koordinacija in moč, pa tudi značaj; vrednote, kot so vljudnost, poštenje in vztrajnost, so pri nas zelo pomembne. Ob tem je moderni taekwondo (verzija WTF) skozi leta razvoja postal eleganten in dinamičen šport, nazadnje tudi olimpijska disciplina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAForma (Poomsa):

Pri izvajanju forme taekwondoist dela določene blokade in napadalne tehnike z roko in nogo v zaporednem vrstnem redu proti številnim namišljenim nasprotnikom. Pri tem se posveti učenju motorike, orientacije in natančnosti. Za vsako stopnjo (barvo) pasu obstaja ena forma, ki ima svoj pomen (nebo, zemlja, voda …).

                               Tekmovanja v borbah (Kyorugi):

Borba TimotejPri tako imenovani »full-contact« borbi, ki je olimpijska disciplina, gre za to, da nasprotnega tekmovalca udariš ali brcneš z nogo na zaščitni oklep ali čelado in tako nabiraš točke. Tudi udarci s pestjo so dovoljeni, ampak samo na oklep oziroma ščitnik. T. i. »show« borbe ali trening borbe v svobodni borbi s številnimi kombinacijami potekajo večinoma v pol- oziroma lahkem kontaktu. Pri tem se trenira hitrost, odzivnost in moč. Oprema pri borbi je čelada, ščitnik za zobe, oklep, ščitnik za roke in noge ter rokavice.

Osnovna šola (Kibon Yonsup):

To so tradicionalne osnovne tehnike v različnih postavitvah nog, pri čemer se vadi udarce in blokade z roko in nogo – to je najpomembnejši del treninga. Tudi teorija naj bi bila v programu treninga.

Samoobramba (Hosinsul):Samoobramba Renata 2

Samoobramba proti enemu ali več nasprotnikom brez ali z orožjem. Namen: onesposobiti nasprotnika.

Borba v enem koraku (Hanbon Kirugi):

Je tudi del samoobrambe in je ekshibicijski boj (show-borba) z določeno tehniko v vrstnem redu proti enemu nasprotniku.

Razbijanje Tomaz                                        Razbijanje (Kyok-pa):

Gre za to, da se iz stoodstotne koncentracije nabere moč, taekwondoist pa posledično razbija deske, opeke ali druge trdne stvari iz različnih materialov. Vse se izvaja v taekwondo tehniki.

Ob stalnem treningu in zavestnim izvajanjem teh disciplin naj bi taekwondoist izobraževal tudi svoj duh, pri čemer gre za deset ciljev, ki jih želi pri tem doseči. To so:

  1. vljudnost
  2. poštenje
  3. vztrajnost
  4. potrpljenje
  5. samodisciplina
  6. nepremagljivost
  7. fair play
  8. moralna in etična drža in izobraževanje v taekwondoju
  9. človečnost
  10. koncentracija

Zgodovina Taekwondoja