Taekwondo – Individualni šport kot sad dela cele ekipe

Taekwondo je individualni šport, kjer je tekmovalec v ringu sam. V tej situaciji se odloča sam, sam izbira taktiko, tempo tekme ter katere udarce ali kombinacije bo uporabljal. Tekmovalec sam vpliva na dogajanje v ringu in mora v stotinkah sekundah reagirati na akcijo nasprotnika. V ekipnem športu se več tekmovalcev skupaj bori za odličje, medtem ko je pri taekwondoju tekmovalec za potek tekme odgovoren sam. Zunanji dejavniki, ki vplivajo na tekmo, so le sodniki, navijači in trener. V ringu sta le dva tekmovalca, nasprotnika. Takrat gre zares, moči merita eden proti drugemu. To povzroča veliko stresa, napetosti, treme in tudi strahu. Zato mora biti tekmovalec dobro psihično in fizično pripravljen. Potrebuje veliko izkušenj, veliko kilometrine. Kilometrino nabiraš ne samo na tekmah, temveč tudi v telovadnici na treningu. Obe komponenti, tako trening kot tudi tekmovanja morata biti v ravnotežju. V ravnotežju pa morata biti tudi glava in telo.

Pomembna je dobra mentalna pripravljenost. To je ključni faktor, saj zmanjša napake, ki jih tekmovalec naredi. Te mu škodijo pri rezultatu. Med tekmo mora tekmovalec biti skoncentriran. Velikokrat pa se zgodi, da koncentracija tekmovalcu pade, četudi le za 10 sekund, vendar je to je ključna situacija, ki odloča med zmago in porazom.

Tekmovalec potrebuje tudi dobro fizično pripravo. Pomembna je anaerobna vzdržljivost tekmovalca  za tri runde pri kadetih, mladincih in članih oziroma za dve rundi pri mlajših. Velikokrat imajo tekmovalci vzdržljivost le za dve rundi ali dve in pol runde. Takih primanjkljajev si tekmovalec ne sme privoščiti. To so osnove priprav tekmovalca. Nasprotniki pomanjkanje vzdržljivosti takoj opazijo in ga izkoristijo sebi v prid.

Če je tekmovalec dobro psihično in fizično pripravljen, je sposoben potek borbe dobro predvidevati in se tudi pametno in hitreje se odločiti. Ker imamo v taekwondoju elektronske oklepe in čelade, tudi sodniki ne morejo več tako zelo vplivati na potek tekme. Včasih so sodniki dajali točke po svojih kriterijih, tako da je velikokrat prišlo do napačnih odločitev. Elektronska oprema tega ne dovoljuje več. Sodnikom so ostali le še opomini. S tem lahko do določene mere na tekmo še vplivajo, vendar so pravila glede tega natančno določena.

Navijači lahko imajo veliko moč na dogajanje tekme, saj na psihološko podzavest tekmovalca vplivajo bodisi pozitivno bodisi negativno. Tekmovalec sam odloča ali sprejme moč svojih navijačev ali pusti, da mu navijači nasprotnika moč vzamejo. Neredko se zgodi tudi, da tekmovalcu navijanje navijačev nasprotnika da še več energije. Navijači tekmovalca so člani kluba, prijatelji, trenerji in starši. Trener in navijači so del ekipe. Če mu tekmovalec dovoli, lahko tudi trener delno vpliva na potek tekme. V borbi med počitkom lahko trener da tekmovalcu svojo energijo in nasvete.

V individualnim športu je pomembno ekipno delo. Tekmovalec je povezan s trenerjem in z ostalimi člani kluba. Tekmovalec potrebuje sotekmovalce iz kluba kot partnerje pri treningih v borbah ali da mu držijo blazino ali loparčke, s katerimi vadi svoje udarce ali kombinacije.  Pri redni vaji taekwondo se tekmovalec uči vse te sposobnost. Tekwondo tekmovalca nauči vztrajnosti: na začetku je težko zmagati, saj tudi nasprotnik trenira. V ringu se tako pokaže, kdo je v tem trenutku bolj pripravljen in kdo ima več kilometrine.

V klubu Kang se bomo v sezoni 2019/2020 še bolj posvetili tekmovalni ekipi, saj imamo z lastnimi prostori možnost ponuditi našim članom več tekmovalnega treninga. Treningi za mlajše tekmovalce in starejše tekmovalce potekajo v Šentvidu pri Stični, Škoflje 4.

Od januarja do junija 2019 smo se aktivno udeležili na 17 tekem, 7 v tehniki, 7 v borbah in 3 v borbah in v tehniki. Vrhunec je bil nastop Renate Mavrič v tehniki na evropskem prvenstvu in na evropskem prvenstvu na plaži, vendar žal brez odličij. Je pa Renati uspelo na svetovnem pokalu v Avstriji in Belgiji osvojiti bronasto kolajno. Renata Mavrič: V letošnji sezoni sem se udeležila nekaj mednarodnih tekmovanj, kjer sem posegala po medaljah. Vesela sem, da sem se lahko po dolgem času se udeležila evropskega prvenstva in evropskega prvenstva na plaži. Nabrala sem veliko izkušenj, ki so mi dale veliko motivacije za sezono in za nadaljnji trening. S spomladansko sezono sem zadovoljna, saj sem prvič posegala tudi po medaljah na tekmah svetovnega pokala. Kmalu se prične jesenski del tekmovanj in počasi se pripravljam na ta del sezone.

Klub Kang je v tem obdobju imel dva pomembna dogodka: klubsko tekmo in poletne igre taekwondoja. Na klubski tekmi je bilo 61 Kangovcev. To leto smo imeli tekme v tehniki, kicku in borbah. V kicku je tekmovalo 61, v tehniki 25 ter v borbah 23 tekmovalcev. Poletne igre smo organizirali na šolskem igrišču v Ivančni Gorici. Zbralo je se 80 tekmovalcev. Mnogi so tekmovali v dveh ali celo treh disciplinah. V poligonu je bilo 40, v balinanju 20 in v borbah 16 tekmovalcev. Igre, ki so v našem klubu že tradicionalne, se udeleži vsako leto več članov, njihovih staršev in prijateljev. Prav prijetno smo se pozabavali in družili. Za žar je poskrbel Gal Maršič. Renata Mavrič je v gozdu pripravila skriti zaklad za naše najmlajše. Dogodka sta sponzorirala DHC računalniške storitve iz Ivančne Gorice z nakupom nove elektronske opreme za tekmovanje v kicku ter zavarovalnica Triglav, ki je nam omogočila poletne igre taekwondoja.

Izjava trenerja taekwondoja in profesorja športne vzgoje Tomaža Zakrajška: Vesel sem, da smo v tej sezoni uspeli sestaviti tekmovalno ekipo mlajših tekmovalcev od prvega do tretjega razreda. Vidim, da imajo velike potencial. Nekateri so trenirali tudi med počitnicami in se bodo udeležili našega tabora v Portorožu med 19. in 25. avgustom letos. 

Slike iz Portoroža

Slike iz Poreča

Darja Podpečnik